Pravděpodobnost a statistika (B0B01PST)

(LS 2020/2021)

“There are no routine statistical questions, only questionable statistical routines.” — Sir David Cox

Přednášky budou probíhat formou online streamingu, bude zároveň k dispozici jejich záznam. Cvičení budou probíhat v MS Teams konzultační formou a k dispozici budou videocvičení ke každé probírané látce. Předmět je zakončen zkouškou.
  • Podmínky zápočtu: Na 10. cvičení, tj. 19. dubna, budeme psát zápočtovou písemku. Pokud bude výuka kontaktní, budeme písemku psát standardně na cvičení, pokud bude výuka distanční, potom bude zveřejněno zadání a požadováno odevzdání do Moodlu do předem nastaveného deadlinu (cca 45min od zadání). Z písemky je potřeba získat alespoň polovinu bodů (tj. 15 z 30). Jako vzorový test může posloužit např. tento. V posledním týdnu semestru bude (jediná) možnost psát opravný zápočtový test. Jeho průběh a hodnocení bude obdobné, látka širší. Pokud jste již zápočet z nějakého zaměnitelného předmětu (nebo přímo PST) získali a chcete si jej nechat uznat, požádejte mě o to emailem s předmětem "Uznání zápočtu PST".
  • Průběh a podmínky zkoušky: K přihlášení na zkoušku je vyžadován zápočet. Zkouška má dvě části, písemnou a ústní. Obě části je třeba absolvovat kontaktně. V písemné části bude 5 spíše početních úloh, každá hodnocena max. 20 body, celkově 100b. U písemné části je vhodné mít kalkulačku a tabulky, poznámky povolené nejsou. Vzorová zkoušková písemka bude zveřejněna zde. Ústní část bude sestávat z klíčového pojmu (jejichž seznam bude postupně zveřejňován s probíranou látkou zde, nejpozději v poslední den výuky bude úplný) a dále ze spíše teoretičtějších otázek s cílem ověřit a prohloubit porozumění dané látce. Z těchto otázek je možné získat až 20 bodů. Celkově je tedy ze zkoušky možné získat 0 - 120 bodů. Ze semestru se ke zkoušce žádné body nepřenáší.

    K úspěšnému splnění zkoušky je třeba:
    • získat z písemné části alespoň 50 bodů
    • získat z obou části dohromady alespoň 60 bodů
    • prokázat dostatečnou znalost zadaného klíčového pojmu

Při úspěšném splnění zkoušky bude výsledná známka odvozena od získaného počtu bodů následovně:

Počet bodů Známka
108-120 A
96-107 B
84-95 C
72-83 D
60-71 E

Veškeré podmínky podléhají aktuální epidemiologické situaci a mohou být z těchto důvodů změněny!

  • Konzultace probíhají každý týden v MS Teams v pondělí 17:00-18:00 a v pátek 10:00-11:00. Pokud si chcete domluvit soukromou konzultaci, napište mi email a domluvíme se.
  • Sbírka řešených příkladů je k nalezení zde.
  • Tabulky hodnot pro různá rozdělení zde.
  • Odkaz na některé doplňující materiály ke statistice od doktora Průchy.