Pravděpodobnost, statistika a teorie informace
zimní semestr 2015/16

Příklady

1.cvičení   vstupní test 1 (kombinatorika, Laplaceův model)

2.cvičení   vstupní test 2 (Kolmogorův model, náhodná veličina, geometrická pravděpodobnost, nezávislé jevy)

3.cvičení (generátor náhody, po dvou nezávislé jevy, Baeysovské pravděpodobnosti - informační kanál, hypergeometrické rozdělení)

4.cvičení (Poissonovo rozdělení, aproximace binomického rozdělení Poissonovým, směs náhodných veličin, rozklad náhodné veličiny)

5.cvičení (kvantil, střední hodnota, rozptyl - pokračování příkladu z minula, exponenciální rozdělení, transformace veličiny, určení rozdělení dané veličiny)

6.cvičení (transformace náhodné veličiny, sdružená distr. fce náhodného vektoru, marginální distr. fce, marginální hustoty, korelace, kovariance)

7.cvičení

8.cvičení

Zápočtový test

Podrobnosti zde. Pravidla jsou stejná jako u zkoušky. (speciálně: jsou povoleny poznámky psané vlastní rukou, max. 2 listy (4 strany) A4, doporučeny jsou kalkulačky a statistické tabulky)

Termín testu: 12.cvičení (tedy v týdnu 14.-18. prosince 2015)

Na test je dobré si zopakovat:

z pravděpodobnosti: jednotlivé typy rozdělení a jejich vlastnosti, podmíněnou pravděpodobnost + Bayesovu větu, směsi, náhodné vektory, distribuční funkce, střední hodnotu, rozptyl, korelace, kovariance, ...
ze statistiky: použití centrální limitní věty a Čebyševovy nerovnosti, intervalové odhady, odhady parametrů, ...

vzorový test

Odkazy na řešení příkladů ze vzorového testu:
1.příklad 2.příklad 3.příklad

Testy včetně řešení:
1.skupina 2.skupina 3.skupina 4.skupina 5.skupina

Maximální počet bodů z testu je 30. Pro úspěšné absolvování testu je potřeba získat alespoň 15 bodů. To, co je nad 15 bodů tj. "počet bodů z testu" - 15, se pak připočítává k bodům u zkoušky.

V upload systému je zapsán plný počet bodů.